Založ si blog

Byť či nebyť v 2. pilieri ?

V druhom pilieri dôchodkového zabezpečenia nastali s účinnosťou od 1.9.2012 (resp. 1.1.2013) určité zmeny. V tomto článku by som chcel v skratke popísať zmeny a ich význam pre sporiteľov. Mnoho ľudí sa teraz rozhoduje čo urobiť, tak teda vstúpiť či vystúpiť ? Poďme si zhrnúť, čo sa zmenilo.

Najväčšou zmenou platnou od 1. septembra je zmena pomeru odvodov z 9 % Sociálna poisťovňa (SP) a 9 % dôchodková správcovská spoločnosť (ďalej len DSS) na 14 % SP a 4 % DSS. Tieto odvody sa sťahujú všetkým zamestnancom resp. živnostníci si ich platia sami. Dôvody zmeny sú v skratke jednoduché. Predošlý pomer odvodov nemal asi nikto vo Svete, a vláda si musela požičiavať na deficit v SP za vyšší úrok ako sa zhodnocovali úspory v 2. pilieri, samozrejme v čase krízy je deficit ešte citeľnejší a tento pomer neudržateľný.
Treba však povedať, že pomer odvodov sa má časom znovu zvyšovať v prospech 2. piliera a to o 0,25 % od roku 2017 postupne až na 6 %, zároveň však už od 1.1.2013 vznikla možnosť pre sporiteľov dobrovoľných príspevkov, ktoré budú v zmysle zákona o dani z príjmov nezdaniteľnou časťou dani až do výšky 2 % základu dane.

Ďalšia dôležitá zmena je že pre mladých opäť nebude 2. pilier povinný no budú doňho môcť vstúpiť až do 35. rokov veku. Pre ostatných je otvorený pre vstup od 01. 09. 2012 do 31.01. 2013 a pre dobrovoľný výstup v období od 01. 09. 2012 do 31.1.2013 doručením písomného oznámenia Sociálnej poisťovni.
Po novom musí mať DSS 1 dlhopisový garantovaný fond a minimálne jeden negarantovaný (s vyšším rizikom, ale aj predpokladom výnosov ) Každý kto nepožiada o výber konkrétneho fondu, bude automaticky v garantovanom (s minimálnym výnosom ale garantovaným) Na Slovensku máme 6 DSS a možnosť raz za 2 roky bezplatne zmeniť správcu svojich úspor, by mala naďalej ostať.

2. pilier je projekt pre mladých a tým aj odporúčam vstúpiť do neho, resp. ostať v ňom, bez ohľadu na výšku súčasného príjmu. Pre ľudí od 35 do 50 rokov, by som zvážil to ako dlho už v 2. pilieri sporia, aký majú príjem a perspektívu rastu príjmu v budúcnosti. Naopak, tým ktorým ostáva do dôchodku niekoľko rokov a v 2.pilieri sú tiež pomerne krátko, by stalo za zváženie vystúpiť z 2. piliera a poberať v tomto prípade radšej jeden vyšší dôchodok zo Sociálnej poisťovne. Svoje rozhodnutie si však určite dobre zvážte,záleží to naozaj od detailov.

www.ekonomickesluzby.eu

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

10 dôvodov, prečo vás vaša životná poistka nepodrží v ťažkých chvíľach

18.05.2017

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí nadávajú na poisťovne, lebo im (resp. ich rodine, známym) životná poistka nepomohla v zložitých životných situáciách, ktorých dôvodom bol vážnejší úraz či choroba. To následne, samozrejme, viedlo k výpadku príjmu aj dodatočným výdavkom súvisiacim s liečbou. Takíto ľudia už následne často na životné poistenie [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 325034x
Priemerná čítanosť článkov: 20315x

Autor blogu

Kategórie