Založ si blog

Poistenie deti môže byť lacnejšie a výhodnejšie cez rizikovku

Ponuka poisťovní sa za posledné roky zmenila a vy už nemusíte deti poistiť so sporením, ktorého výhodnosť je  minimálne diskutabilná.  Detí viete poistiť lacno a výhodne, a to nie len úrazovo cez rizikové životné poistenia. V prvom rade by som chcel pripomenúť, že omnoho dôležitejšie, ako poistenie vašich detí, je poistenie vás – rodičov. Dôvody sú jednoduché, vaše dieťa je závislé od vášho príjmu. Takže vám v čase choroby či úrazu nepomôže, ak máte výborne poistené dieťa, no vaše poistenie je nedostatočné alebo žiadne. Dieťa je závislé od vás a od vášho príjmu. Napriek tomu by ste pár eur mesačne prinajmenšom na základné poistenie dieťaťa mali nájsť.

Za úplne základné poistenie pre dieťa považujem také, ktoré obsahuje riziká: trvalých následkov úrazu (TNÚ), kritické choroby (KCH) a denné odškodné nevyhnutnej doby liečenia úrazu (ktoré Vám na rozdiel od TNÚ pokrýva aj malý úraz, napr. zlomeninu bez následkov). Takéto poistenie pre ročné dieťa na nejaké základné poistné sumy: TNÚ 7000 € + progresia, KCH 4000 €, denné odškodné počas liečby úrazu 4 € s povinným poistením smrti na 2000 €, stojí od 4 € mesačne. Poistenie smrti je v tomto produkte povinné, a to najmenej na 1660 €. Deti nemá zmysel poisťovať na riziko smrti na vysoké sumy, aj tak vám ich nevynahradí ani milión eur. Dospelých poisťujeme na riziko smrti, podľa výšky záväzkov (úvery) a podľa toho, či je niekto od ich príjmu závislí (manžel/ka, detí), u detí je to preto zbytočné.

Ideálnejšie poistenie pre dieťa by okrem spomínaných rizík mohlo obsahovať aj chirurgický zákrok (z dôvodu choroby aj úrazu) a mohlo by byť nastavené na vyššie poistné sumy ako základné, a to TNÚ 13 000 €, kritické choroby (KCH) na 6000 €, denné odškodné za úraz na 10 € (300 € za mesiac), chirurgický zákrok z dôvodu choroby alebo úrazu na 1000 € (napríklad operácia slepého čreva či pruhu). Takéto poistenie stojí od 11 € mesačne a pre deti bežne zarábajúcich Slovákov by malo bez problémov postačovať. Počítané je to pre ročné dieťa na poistnú dobu 20 rokov. Ak by ste chceli poistiť 10 ročné dieťa na 10 rokov, tak by to vyšlo s podobnou cenou. Zmluvy so sporením, ktoré už budú o pár rokov končiť, sa neoplatí rušiť, no ak sa vám nepozdávajú poistné sumy na nich, či vám tam chýba nejaké riziko, je možné ho dopoistiť cez rizikové životné poistenie.

Medzi ďalšie riziká, ktoré môžete deťom poistiť, patrí denné odškodné za pobyt v nemocnici a smrť následkom úrazu. Spomínaná riziková životná poistka nemá žiadne obmedzenia ohľadom minimálneho mesačného poistného, takže je len na vás, či si môžete dovoliť dieťa poistiť za 4 € mesačne, za 12 € už naozaj pomerne slušne, alebo si môžete dovoliť platiť aj viac a poistiť ho na vyššie sumy, či väčší okruh rizík.

Niektoré poisťovne ponúkajú poistenie detí ako bonus k zmluve s poistením rodičov. Najlacnejšie vás to vyjde, ak sa celá rodina poistíte na jednu zmluvu v RŽP, teda rodičia aj deti. V tomto prípade šetríte na poplatkoch za správu len jednej zmluvy namiesto niekoľkých a poisťovňa vám dá navyše akúsi  množstvovú zľavu. Tiež je pre rodinný rozpočet prehľadnejšie platiť za jednu zmluvu namiesto piatich. O omyloch pri uzatváraní životného poistenia, ktoré platia najmä pre dospelých, som písal v tomto článku.

 

www.ekonomickesluzby.eu

 

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

10 dôvodov, prečo vás vaša životná poistka nepodrží v ťažkých chvíľach

18.05.2017

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí nadávajú na poisťovne, lebo im (resp. ich rodine, známym) životná poistka nepomohla v zložitých životných situáciách, ktorých dôvodom bol vážnejší úraz či choroba. To následne, samozrejme, viedlo k výpadku príjmu aj dodatočným výdavkom súvisiacim s liečbou. Takíto ľudia už následne často na životné poistenie [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 324927x
Priemerná čítanosť článkov: 20308x

Autor blogu

Kategórie