Daňová optimalizácia živnostníka II.

3. februára 2013, cacko, Nezaradené

Ako ste si už určite všimli, paušálne výdavky si v klasickej podobe môžete uplatniť naposledy teraz, čiže pri podávaní daňového priznania za rok 2012. Za rok 2013 už bude táto forma značne obmedzená, a to na maximálne 5 040 € za celý rok. To znamená, že ak živnostník mal hrubý príjem 15 000 €, za rok 2012 si môže uplatniť 40 % ako zníženie základu dane, t.j. 6000 €. Za rok 2013 už len spomínaných 5040 €, takže zaplatí na daní z príjmov o 182 € viac. S narastajúcim príjmom ten rozdiel na dani z príjmov bude, samozrejme, rásť. Teda podstatne väčšej časti živnostníkov sa už oplatí prejsť na účtovníctvo či daňovú evidenciu. Čo si teda najčastejšie môže bežný živnostník uplatniť ako daňovo uznateľný výdavok?

Toto sú asi najčastejšie daňové výdavky u bežného živnostníka. Všetky ďalšie sú špecifické pre konkrétnu oblasť, v ktorej podnikáte. Napríklad, ak niečo vyrábate, bude to všetok materiál potrebný k výrobe vašich produktov, resp. aj všetky stroje a zariadenia potrebné k výrobe.

Podľa zákona o dani z príjmov je daňovým výdavkom každý výdavok, ktorý je vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov (podmienka vecnosti čo znamená, že musí súvisieť s predmetom podnikania daňovníka).

 

Jaroslav Čačko www.ekonomickesluzby.eu