Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

4. decembra 2020, cacko, Nezaradené
Obrázok od Gerd Altmann z Pixabay

Obrázok od Gerd Altmann z Pixabay

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti na trhu poistenia.

 

S týmto typom úveru na seba beriete záväzok na niekoľko desaťročí. Preto by ste mali dbať na kvalitné a dostatočné zabezpečenie svojej schopnosti ho splácať. Vážnejšia choroba, či úraz môžu výrazne ohroziť vašu schopnosť načas uhrádzať splátky. Prvú ponuku na poistenie hypotéky dostanete už v banke pred podpisom úverovej zmluvy. Zvyčajne je ponuka od spriaznenej – partnerskej poisťovne vašej banky. Čo však zďaleka nezvykne byť tá najvýhodnejšia ponuka na trhu. Nehovoriac o tom, že pani v banke sa skôr rozumie do bankových produktov, ako do správneho nastavenia takéhoto poistenia. V neposlednom rade si treba uvedomiť, že takéto poistenie je pevne naviazané na splátku úveru a prípadné poistné plnenie ide priamo banke.

 

Ako teda vybrať a nastaviť kvalitné a výhodné poistenie hypotéky?

 

 

 

 

 

 

V neposlednom rade porovnávajte cenu za takéto zabezpečenie vašej schopnosti splácať hypotéku. Dôležité sú, samozrejme, aj výluky a iné detaily z poistných podmienok. Každopádne, odporúčam oprášiť vaše poistné zmluvy a porovnať si ich s odporúčaniami z tohto článku. Prípadne si nechať prepočítať cenu novej zmluvy a porovnať s existujúcou. Vo výsledku môžete byť lepšie ochránení v prípade vážnejších úrazov a chorôb a ešte aj ušetriť nemalé peniaze za výhodnejšie poistenie.