Založ si blog

Posledný mesiac pre lacnejšie poistenie žien

Marec je posledný mesiac, počas ktorého sa môžu ženy ešte výhodnejšie poistiť ako muži. Potom už poisťovne nebudú môcť rozlišovať cenu poistenia, teda poistné, na základe pohlavia. V praxi to znamená, že v poisťovniach , ktoré už smernicu dodržiavajú, zdraželo poistenie žien v priemere o 35 %!!!

 

Toto nezmyselné opatrenie vydal Európsky súdny dvor, ktorý rozhodol, že rozdiely v cenách poistiek medzi mužmi a ženami sú diskriminačné. Zo štatistík však jednoznačne vyplývalo, že poistenie žien je omnoho menej rizikové ako mužov, a preto mali doteraz podstatne lacnejšie poistenia väčšiny rizík. Či toto rozhodnutie niekedy Európska komisia prehodnotí, to dopredu nikto nevie.

Európska smernica ohľadom jednotnej ceny poistenia pre obe pohlavia, tzv. „gender smernica“, platí už od 21.12.2012, no vláda Slovenskej republiky prijala legislatívne zmeny s oneskorením, a tak u nás ostáva možnosť lacnejšieho poistenia žien ešte do 31.3.2013. Časť našich poisťovní sa riadila skorším dátumom, aj keď im to ešte slovenská legislatíva neprikazovala.

Faktom je, že tie ženy, ktoré sa stihli poistiť výhodnejšie, resp. tak urobia v marci tohto roka (avšak už len v niektorých poisťovniach), si budú platiť nižšie poistné až do konca platnosti poistnej zmluvy. Takto môžu za celú dobu poistenia (odporúčam do dôchodkového veku) ušetriť aj niekoľko tisíc euro. Zostáva posledný mesiac a vypracovanie návrhu aj prekonzultovanie všetkých potrieb klienta stojí nejaký ten čas, preto je vhodné sa poponáhľať. Kvalitné komplexné životné poistenie sa dá spraviť už od 15 – 20 € mesačne podľa príjmu poisteného. Samozrejme, iný štandard (ktorý si vlastne v životnom poistení poisťujeme) má niekto s príjmom 400 € mesačne a iný osoba s príjmom 1 000 € mesačne či viac. Tiež treba brať do úvahy či máte úvery, resp. či sú poistené a ako.

Jaroslav Čačko www.ekonomickesluzby.eu

5 najdôležitejších rizík, ktoré musí mať vaša životná poistka!

14.04.2024

Úloha kvalitného životného poistenia je zabezpečiť vás po finančnej stránke, keď dôjde k ťažkému úrazu alebo vážnej choroby. Prípadne vašu rodinu, ľudí závislých od vášho príjmu. Mnoho ľudí si to však neuvedomuje a zameriava sa na poistenie drobných rizík. Pár dní v nemocnici, pár týždňov na PN, by mal každý ľahko zvládnuť zo svojej finančnej rezervy. [...]

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów. Hrozí mu osem rokov väzenia

18.04.2024 18:23

Zelenskyj letisko v Rzeszówe používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu jaroslavcacko@gmail.com www.facebook.com/profile.php?… 15 rokov praxe vo finančníctve. Vysokoškolské vzdelanie na Ekonomickej univerzite Bratislava, odbor Finančné riadenie podniku ukončené obhajobou diplomovej práce na tému Životné poistenie na Slovensku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 325996x
Priemerná čítanosť článkov: 19176x

Autor blogu

Kategórie