Založ si blog

Daňové priznania po novom I. časť

Beží posledný mesiac, v ktorom má väčšina daňovníkov povinnosť podať daňové priznanie.  Za zdaňovacie obdobie roka 2012 podávajú daňovníci daňové priznania do 2. apríla 2013, a to na novom tlačive, ktoré bolo zmenené z dôvodu zmien v zákone o dani z príjmov.  Odložiť si termín podania daňového priznania môžu už len daňovníci, ktorí mali príjem zo zahraničia a to na základe  oznámenia daňovému úradu,  maximálne  o 3 mesiace.

 

Daňovníci s príjmami zo závislej činnosti (zamestnania) podľa § 5 Zákona o dani z príjmu podávajú tlačivo typ FO- A. Ak ste mali aj príjem z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti či z prenájmu t.j. podľa §6, kapitálového majetku – §7 , alebo ostatné typy príjmov podľa § 8, tak podávate tlačivo typ FO-B.

Za zdaňovacie obdobie 2012 je povinný podať daňové priznanie každý daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy presiahli za zdaňovacie obdobie sumu 1 822,37 eura t.j. 50 % z nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) pre rok 2012 čo je 3 644,74 €. Túto povinnosť za Vás môže vysporiadať prostredníctvom ročného zúčtovania dane aj Váš zamestnávateľ za predpokladu, že ste celý rok pracovali len u neho, resp. mu dodáte potrebné doklady, požiadať ste ho o to mali do 15.februára.

Na druhej strane treba pripomenúť, že daňové priznanie môžete podať aj dobrovoľne. Jednak z toho dôvodu, že správca dane Vás neskôr môže vyzvať na podanie daňového priznania aj keď ste nemali povinnosť, keďže ste neprekročili limit. Takže si ho môžete podať aj dobrovoľne, aby ste neboli vyzvaní napríklad niekedy v lete, aj keď v tomto prípade by Vám nehrozila žiadna pokuta. Omnoho väčší dôvod na dobrovoľné podanie daňového priznania je vtedy, ak Vám bola z príjmu strhávaná daň z príjmu, čiže ste si neuplatnili NČZD a Vy teda máte nárok na vrátenie tejto dane.

Nabudúce si povieme, aké sú podmienky uplatnenia NČZD na daňovníka ,resp. aj na manželku/la, kto má nárok na zamestnaneckú prémiu a o daňovom bonuse za rok 2012.

 

Jaroslav Čačko   www.ekonomickesluzby.eu

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

10 dôvodov, prečo vás vaša životná poistka nepodrží v ťažkých chvíľach

18.05.2017

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí nadávajú na poisťovne, lebo im (resp. ich rodine, známym) životná poistka nepomohla v zložitých životných situáciách, ktorých dôvodom bol vážnejší úraz či choroba. To následne, samozrejme, viedlo k výpadku príjmu aj dodatočným výdavkom súvisiacim s liečbou. Takíto ľudia už následne často na životné poistenie [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 325047x
Priemerná čítanosť článkov: 20315x

Autor blogu

Kategórie