Založ si blog

5 najdôležitejších rizík, ktoré musí mať vaša životná poistka!

Huckster Unsplash.com

Úloha kvalitného životného poistenia je zabezpečiť vás po finančnej stránke, keď dôjde k ťažkému úrazu alebo vážnej choroby. Prípadne vašu rodinu, ľudí závislých od vášho príjmu.

Mnoho ľudí si to však neuvedomuje a zameriava sa na poistenie drobných rizík. Pár dní v nemocnici, pár týždňov na PN, by mal každý ľahko zvládnuť zo svojej finančnej rezervy. Tiež nie je dôležité dostať pár desiatok eur za ľahký úraz bez následkov alebo tisícku za banálny chirurgický zákrok typu apendix. Toto všetko si samozrejme môžete poistiť a to aj na vyššie poistné sumy.

No v prvom rade sa zamerajte na týchto 5 veľkých rizík, ktoré môžu skutočne výrazne ohroziť váš rozpočet. A niekedy rozhodnúť aj o živote a smrti. Keďže bohužiaľ nie sme tak bohatý štát, ktorý by cez zdravotné poisťovne preplatil každému všetko.

1. Kritické (vážne ) ochorenia. Toto pripoistenie má slúžiť najmä na financovanie tej najlepšej a najnovšej liečby. Bohužiaľ zďaleka nie všetko je hradené zo zdravotnej poisťovne. Ideálna poistná suma je aspoň 20 000€ (toľko napríklad stojí najmodernejšia liečba niektorých onkologických ochorení )

Ak si to nemôžete dovoliť zo svojho príjmu aj 10 000€ pomôže a nakoniec aj 5000€ je lepšie ako nič.

No ak máte nadštandardný príjem, tak ani 50 000€ nie je veľa. Toľko napríklad stojí liečba kmeňovými bunkami niektorých relatívne už nie až tak ojedinelých diagnóz (napríklad skleróza multiplex ) v zahraničí.

 

2. Invalidita nad 70%. Či už vo forme jednorazovej dávky alebo mesačného dôchodku. Verte, že ten zo sociálnej poisťovne vám stačiť nebude ani na základné výdavky (priemerný v roku 2020 bol cca 410€)

Pri invalidite nad 70% v podstatnej väčšine prípadov pracovať nebudete schopní. Ak budete odkázaní na opatrovateľskú službu v domácom prostredí, tak rátajte aj s výdavkom okolo 2000€ mesačne!

Naopak pri invalidite 40-70% ste schopní ďalej pracovať a určite nebudete odkázaní na opatrovateľskú službu. Takže toto pripoistenie nie je nevyhnutné. No ak ste schopní a ochotní zaplatiť za to, tak neváhajte.

 

3. Na tretie miesto si dovolím dať dlhodobú práceneschopnosť (PN). Pár dní ale aj týždňov zvládnete. Ale prečo by ste mali prísť o značnú časť úspor (ak ich vôbec máte ) pri polročnom či ročnom výpadku príjmov? V špecifických prípadoch poisťovne preplatia aj dva roky PN.

Toto pripoistenie vám zároveň už môže pomôcť s výdavkami na liečbu a rehabilitácie.

 

4. Trvale následky úrazu. Jednoznačne s progresívnym plnením. Štandard je 20 000€. Pozor pripoistenie s najvyššou progresiou často nie je najvýhodnejšie! (zvykne byť omnoho nižšia progresia pri TNÚ do 50-60%! ).

Znovu platí že poistnú sumu nastavíme podľa príjmu a životného štandardu.

 

5. Poistenie smrti z akejkoľvek príčiny. Takže určite nie len úrazom, ako nedávno ponúkli klientovi v banke ku hypotéke (navyše bez poistenia invalidity a kritických chorôb! ) Čo je jasný dôkaz, že životné poistenie sa v banke neoplatí uzatvárať. Toto pripoistenie som dal až na posledné miesto, len z toho dôvodu že ho nemusí mať úplne každý. Pokiaľ nemáte hypotéku, deti, manželku, ktorých chcete zabezpečiť, stačí vám 3000€ na pohrebné náklady.

Na zabezpečenie hypotéky využite variant s klesajúcou sumou je oveľa lacnejší. Naopak pre zabezpečenie deti a manželky rozhodne s fixnou sumou.

 

Ako vidíte výhodne nastaviť poistenie, ktoré vás a vašu rodinu podrží v ťažkých časoch nie je jednoduché. Preto si k tomu vyberte skúseného a seriózneho sprostredkovateľa, ktorý bude vedieť porovnať viacero produktov a vysvetliť vám rozdiely. No hlavne nastaviť vám životku presne na mieru.

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

10 dôvodov, prečo vás vaša životná poistka nepodrží v ťažkých chvíľach

18.05.2017

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí nadávajú na poisťovne, lebo im (resp. ich rodine, známym) životná poistka nepomohla v zložitých životných situáciách, ktorých dôvodom bol vážnejší úraz či choroba. To následne, samozrejme, viedlo k výpadku príjmu aj dodatočným výdavkom súvisiacim s liečbou. Takíto ľudia už následne často na životné poistenie [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu jaroslavcacko@gmail.com www.facebook.com/profile.php?… 15 rokov praxe vo finančníctve. Vysokoškolské vzdelanie na Ekonomickej univerzite Bratislava, odbor Finančné riadenie podniku ukončené obhajobou diplomovej práce na tému Životné poistenie na Slovensku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 326343x
Priemerná čítanosť článkov: 19197x

Autor blogu

Kategórie