Založ si blog

2. pilier. Pre koho je vhodný a pre koho skôr nie?

Porovnanie výkonnosti indexových a akciových fondov DSS

 

Pokiaľ ste ešte nedosiahli vek 40 rokov, môžete dobrovoľne vstúpiť do druhého piliera dôchodkového zabezpečenia. Pre čerstvých absolventov je už nejaký ten čas povinný a keď si do stanoveného termínu nevyberú konkrétnu DSS, bude im automaticky pridelená.

Výstup momentálne nie je možný. No predpokladá sa, že to ľavicová vláda umožní. Nakoľko v tomto systéme sú stále aj ľudia, pre ktorých by bolo výhodnejšie byť iba v prvom pilieri. Ide hlavne o starších sporiteľov s minimálnu mzdou.

Ak máte menej ako 30 rokov a neplánujete do konca života robiť za minimálnu mzdu, tak by ste určite mali vstúpiť. Keď máte menej ako 40 rokov a hrubý príjem nad 1 000€, mali by ste vstúpiť. Platí jednoduchá rovnica, čím ste mladší, čím vyšší hrubý príjem máte a čím väčší príjem očakávate v budúcnosti, tým je pre vás druhý pilier výhodnejší. Samozrejme to platí aj naopak.

Výhody 2. piliera:

– úspory sú váš majetok

– dedenie aj pre konkrétnu osobu / osoby

– nestojí vás to nič navyše

– najnižšie poplatky na trhu (0, 45% ročne za správu resp od budúceho roka iba 0, 4%)

– výnosy v indexových fondoch dlhodobo okolo 9% ročne

– a iné

 

 

A nebojte sa, táto vláda určite druhý pilier rušiť nebude. Jednak by na to potrebovali ústavnú väčšinu a zároveň to už verejnosti sľúbili najvýznamnejší predstavitelia vlády. V hre je len rozšírenie ponuky fondov pre sporiteľov o štátne dlhopisy. Použili by sa na veľké projekty ako výstavba diaľnic, obnovenie železničnej infraštruktúry a možno aj výstavbu novej jadrovej elektrárne. Ich výnos by mal byť garantovaný a orientačne nad 3% ročne. Pre porovnanie súčasné garantované fondy dosahujú výnosy 0-1% ročne.

Pre sporiteľov do veku zhruba 50-55 rokov jednoznačne odporúčam indexové fondy. S blížiacim sa dôchodkom treba v čase kedy je hodnota akcií vysoká presunúť úspory do garantovaných dlhopisových fondov. Zmena fondov je bezplatná. Rovnako raz za pol roka aj zmena samotnej DSS.

 

Tretí pilier je v skratke výhodný len ak vám na neho prispieva zamestnávateľ. Detaily možno niekedy nabudúce v samostatnom článku. Potom je tu ešte takzvaný štvrtý pilier dôchodkového zabezpečenia. Ide o individuálne pravidelné investovanie s účelom zachovania si životného štandardu na dôchodku. Čím skôr začnete tým menej stačí mesačne sporiť. Ponuka fondov je mnohokrát širšia ako v 2. a 3. pilieri. Poplatky sú rôzne a určite sa o ich výške dobre informujte. Kvalitný a seriózny finančný sprostredkovateľ vám pomôže s výberom fondov špeciálne pre vás s férovým vstupným a priebežným poplatkom, z ktorého má odmenu za svoje služby pre vás.

Určite si na dôchodok nesporte cez investičné životné poistenie. Pre vysoké poplatky skôr ako sebe podporíte dôchodok neseriózneho finančného sprostredkovateľa a jeho manažérov.

 

Ak máte viac otázok ohľadom druhého piliera a všeobecne dôchodkového zabezpečenia, neváhajte mi napísať.

 

Mám ALS! Ale nečakám na smrť. Podnikám, plánujem a verím, že sa dožijem liečby!

02.05.2024

Viete čo je ALS? Ja som ešte v októbri 2021 nevedel. Neurodegeneratívne ochorenie, priemerná dĺžka života 2-5 rokov Iba 10% pacientov s touto chorobou sa dožije desať rokov od spustenia prvých príznakov. Obrovskou výnimkou bol známy vedec Steven Hawking. Jemu ALS diagnostikovali keď mal len 21 a dožil sa 76. Takže prežil neuveriteľných 55 rokov! Medzi tým stihol [...]

5 najdôležitejších rizík, ktoré musí mať vaša životná poistka!

14.04.2024

Úloha kvalitného životného poistenia je zabezpečiť vás po finančnej stránke, keď dôjde k ťažkému úrazu alebo vážnej choroby. Prípadne vašu rodinu, ľudí závislých od vášho príjmu. Mnoho ľudí si to však neuvedomuje a zameriava sa na poistenie drobných rizík. Pár dní v nemocnici, pár týždňov na PN, by mal každý ľahko zvládnuť zo svojej finančnej rezervy. [...]

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu jaroslavcacko@gmail.com www.facebook.com/profile.php?… 15 rokov praxe vo finančníctve. Vysokoškolské vzdelanie na Ekonomickej univerzite Bratislava, odbor Finančné riadenie podniku ukončené obhajobou diplomovej práce na tému Životné poistenie na Slovensku. Bakalárska práca Porovnanie Veľkej hospodárskej krízy (1929-45) s Ekonomickou krízou 2008-13.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 329760x
Priemerná čítanosť článkov: 17356x

Autor blogu

Kategórie