Založ si blog

Sumarizácia zmien pri podnikaní

V poslednej dobe sa veľa hovorí o zmenách, ktoré sa týkajú podnikania s platnosťou najmä od nového roka. Ide o zmeny odvodov, dane z príjmu, zamestnávania na dohodu, max. lehoty splatnosti faktúry a tak ďalej. V tomto článku som sa rozhodol zhrnúť a stručne popísať tie najdôležitejšie pre väčšinu živnostníkov a firiem.

Minimálna výška odvodov od 1.1.2013

Minimálne odvody do zdravotnej poisťovne sa zvýšia na 55,02 €. Minimálne odvody do sociálnej poisťovne sa zvýšia na 130,27 €, a to bez dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, ktoré bude vo výške 7,86 €. Tieto nové sadzby prvýkrát zaplatíte za január 2013 so splatnosťou do 8.2.2013.

Zmena spôsobu výpočtu odvodov do zdravotnej poisťovne

Odvody sa pre SZČO už budú počítať novým koeficientom, a to 1,9 platných pre rok 2013 namiesto súčasných 2,14. V roku 2014 bude platiť koeficient 1,6 a v roku 2015 1,486. Čo to vlastne ten koeficient je? Je to číslo, ktorým sa delí základ dane, z ktorého nám potom vyjde vymeriavací základ pre platenie zdravotných odvodov. Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) boli doteraz zvýhodňované oproti zamestnancom tým, že platili odvody len zhruba z polovice čistého príjmu. Po novom sa to bude postupne zvyšovať. Stále však ostane isté zvýhodnenie, najmä z dôvodu rizík, ktoré podstupujú živnostníci pri svojom podnikaní.

Obmedzenie paušálnych výdavkov

Ešte za rok 2012 je možné uplatniť si 40 % paušálny výdavok a zaplatené poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Táto možnosť platí pre FO podnikateľov, ktorí nie sú platcami DPH (resp. boli len časť roka). Za rok 2013 bude možné uplatniť si maximálny „paušálny výdavok“ vo výške 5 040 € (resp. 420 € mesačne).

Zmeny pri zamestnávaní na dohodu

Do konca roka 2012 sa za tzv. dohodárov platí len symbolický 1,05 % odvod (úrazové a garančné poistenie), po novom roku budú platiť odvody ako u zamestnancov, t.j. spolu zamestnanec 13,4 %, zamestnávateľ 35,20 %. S určitými výnimkami u študentov, dôchodcov a pri nepravidelnom príjme z dohôd. Po novom majú dohodári právo na minimálnu hodinovú mzdu, čo sú necelé 2 €. Naďalej by mali ostať v platnosti pravidlá ohľadom flexibility tohto pracovného pomeru (možnosť v podstate kedykoľvek prepustiť takéhoto zamestnanca bez odstupného apod.), ale aj obmedzenia ohľadom pracovnej doby (10 hodín týždenne pri dohode o pracovnej činnosti, resp. 350 hodín ročne pri dohode o výkone práce). Zamestnanci na dohodu po novom získajú aj niektoré ďalšie práva, ktoré majú riadni zamestnanci. A to ohľadom rozvrhnutia pracovného času, odpočinku pri nočnej práci apod.
Na druhej strane tak budú aj dohodári sociálne poistení. Od apríla 2013 by sa malo zakázať dohodárom byť zároveň aj evidovaným na úrade práce, čo v praxi znamená najmä to, že za nich štát už nebude platiť zdravotné odvody.

Maximálna hotovostná platba

Podľa schváleného zákona o obmedzení platieb v hotovosti sa zakazuje platba v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 5 000 eur. Výnimka je v prípade platby v hotovosti medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi, kde sa zakazuje platba v hotovosti nad 15 000 eur.

Maximálna lehota splatnosti faktúry

Po novom bude maximálna lehota splatnosti faktúry 60 dní. Malo by to platiť od 1.2.2013.

Odloženie podania daňového priznania

Kým doteraz si mohol každý daňovník bez udania dôvodu odložiť svoju daňovú povinnosť o 3 mesiace a daňovník s príjmom zo zahraničia dokonca až o 6 mesiacov, po novom by to malo byť možné už len pre daňovníkov s príjmom zo zahraničia, ktorý musí tvoriť min. 20 % z celkového príjmu.

Zvýšenie dane z príjmu od 1.1.2013

Daň z príjmu sa pre právnické osoby zvyšuje na 23 %, pre FO s príjmom nad 34 401,74 € sa zvyšuje na 25 %, avšak touto sadzbou sa zdaňuje len rozdiel medzi základom dane a sumou 34 401,74 €.

Viaceré z vymenovaných zmien ešte nie sú schválené parlamentom, no vláda sa na nich už dohodla a keďže má SMER v parlamente väčšinu s veľkou pravdepodobnosťou vstúpia všetky do platnosti, nanajvýš s drobnými zmenami.

Bc. Jaroslav Čačko        www.ekonomickesluzby.eu

5 najdôležitejších rizík, ktoré musí mať vaša životná poistka!

14.04.2024

Úloha kvalitného životného poistenia je zabezpečiť vás po finančnej stránke, keď dôjde k ťažkému úrazu alebo vážnej choroby. Prípadne vašu rodinu, ľudí závislých od vášho príjmu. Mnoho ľudí si to však neuvedomuje a zameriava sa na poistenie drobných rizík. Pár dní v nemocnici, pár týždňov na PN, by mal každý ľahko zvládnuť zo svojej finančnej rezervy. [...]

Ako vybrať a nastaviť poistenie hypotéky

04.12.2020

Podstatná väčšina ľudí je donútená financovať svoje bývanie formou hypotéky. Banka, ktorá vám požičia je chránená práve hodnotou vašej nehnuteľnosti. Ale čo vy? Neberte prvú ponuku poistenia, ktorú dostanete v banke už so žiadosťou o hypotéku. tzv. bankopoistenie je viazané priamo na úver s mnohými obmedzeniami a väčšinou aj podstatne drahšie, ako iné možnosti [...]

Oplatí sa šetriť na kratšej poistnej dobe životnej poistky?

17.10.2017

Klienti občas prídu s ponukou od konkurencie, ktorá na prvý pohľad vyzerá výhodnejšie, ako tá, ktorú dostali odo mňa. Jedným z takýchto prípadov je niekedy práve kratšia poistná doba. Pre poisťovňu je, samozrejme, menšie riziko zaviazať sa poistiť 30-ročného človeka na 10 rokov ako na 35 rokov, teda až do dôchodkového veku. Oplatí sa však takáto [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

cacko

Blog najmä o osobných financiách a finančnej gramotnosti. ekonomickesluzby.eu jaroslavcacko@gmail.com www.facebook.com/profile.php?… 15 rokov praxe vo finančníctve. Vysokoškolské vzdelanie na Ekonomickej univerzite Bratislava, odbor Finančné riadenie podniku ukončené obhajobou diplomovej práce na tému Životné poistenie na Slovensku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 326210x
Priemerná čítanosť článkov: 19189x

Autor blogu

Kategórie